Arkistopodi

Jouluisia salaisuuksia

Episode Summary

Vuodesta 1997 lähtien osa joulupukille tulleista kirjeistä on otettu talteen Kansallisarkiston Oulun toimipaikkaan, missä ne muodostavat oman Joulupukin arkistonsa. Arkistopodin ensimmäisessä jaksossa kuullaan suomalaislasten pukille kirjoittamia kirjeitä 1990-luvulta.

Episode Notes

Teuvo Pakkalan koulu 5a-luokan oppilaat ja Svenska Privatskolan i Uleåborg koulun 6. luokan oppilaat lukevat joulupukin vastaanottamia kirjeitä.

Episode Transcription

Jouluisia salaisuuksia

 

Tervetuloa ihan ensimmäiseen Arkistopodiin, Kansallisarkiston julkaiseman podcastin pariin. Tässä jaksossa kuullaan salaisuuksia. Kansallisarkistoon on tallennettu lasten Joulupukille lähettämiä kirjeitä vuosikymmenten ajalta. Mitä lapset pukilta toivovat?

Tämä on Arkistopodi ja sinä olet tervetullut kuuntelemaan.

***

Aina jouluaattona joulupukki valjastaa porot rekensä eteen ja lähtee kiertämään maita ja mantuja tonttujen täyttämä ehtymätön lahjasäkki mukanaan. Mutta eivät tontut toki osaisi valita oikeita lahjoja ilman lasten apua. Kirjeiden ja lahjalistojen lähettäminen joulupukille onkin jo pitkään kuulunut lasten jouluperinteisiin.

Vaikka suomalaislapset kirjoittavat joulupukille ahkerimmin, hän saa kirjeitä myös kaikkialta maailmasta. Joka vuosi kirjeitä ja kortteja tulee yli puoli miljoonaa. Kirjetonttu Riider apulaisineen auttaa pukkia tämän valtavan postitulvan läpikäymisessä ja valitsee myös kirjeistä otoksen arkistoitavaksi.

Kirjeitä meille lukevat Teuvo Pakkalan koulu 5a-luokan oppilaat ja Svenska Privatskolan i Uleåborg koulun 6. luokan oppilaat.

***

Hyvä joulupukki! Olen aloittanut tänä syksynä viulunsoiton. Olen yrittänyt harjoitella ahkerasti. Siksi toivonkin lahjaksi nuottitelinettä.

Mitä kuuluu sinulle? Minulle kuuluu hyvää. Lahjatoivomukseni: nuottiteline, jumppa-Barbie, Arvaa kuka -peli, mikroskooppi, kirja, Kaunotar ja kulkuri -video, yöpuku, lumikola.

Hyvää joulua!

Amanda 6 v.

 

Hei joulupukki! Minä olen Caroliina 10 vuotta. Minun suosikki yhtyeeni on Backstreet Boys ja haluaisinkin ensimmäisenä toiveena Backstreet Boysin uuden levyn jonka nimi on Backstreet’s back. Tuossa ylhäällä on sen levyn kansikuva, jotta varmasti löytäisit sen. Joka vuonnahan tarvitaan myös kalenteria, joten toivonkin toisena toiveenani Backstreet boys -kalenteria. Minä tykkään musiikista. Käyn kuorossa ja soitan haitaria ja nokkahuilua.

Minä pidän myös eläimistä ja minulla onkin oma hamsteri. Minä haluaisin hamsterin juoksupalloa. Minä harrastan yleisurheilua ja haluaisin rullaluistimia. Siinä ne kaikki sitten olikin.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Terveisin Caroliina

 

Hej tomten! Jag heter Anton och är 4 år.

Jag har väntat på att Tomten ska komma nu i flera månader. Jag hoppas att du kommer snart för jag önskar mig en massa nya leksaker. Jag önskar mig StarWars lasersvärd, klocka, motorcykel och en pannlampa.

Hoppas snön kommer snart så att du kan komma med renar och släde.

Vi har läst en bok om tomtar och renar osv. som bor i Korvatunturi, den boken var rolig.

Hälsningar,

Anton

 

Joulupukki!

Joskus on ihan kiva kirjoittaa etenkin joulun aikaan. On tietenkin vähän epäkohteliasta pyytää pelkästään tavaroita. Mutta kuitenkin. Tässä lista mitä haluaisin: aito sveitsiläinen linkkuveitsi, Sonyn tasku cd-soitin ja Aku Ankan taskukirjasarjasta kirjat Tuplatälli, älä jännitä Aku, Rantaremmi, ykköset yllä.

Rakkain terveisin

Vera

 

***

Lahjatoiveet kannattaa esittää mahdollisimman tarkasti, jotta iäkäs pukki varmasti osaa tuoda halutun lelun tai pelin. Oman lahjalistan lisäksi toiveita voidaan esittää vaikkapa sisarusten ja vanhempien puolesta.

***

 

Hei joulupukki! Mitä Korvatunturille kuuluu? Onko satanut paljon lunta? Meilläpäin on satanut ihan reilusti. Mitä sinä muuten teet kesäisin kun ei ole joulua?

Tänä vuonna toivoisin seuraavia joululahjoja: Ekana olisi Riippuliitäjä Action man, sitten Galactica-figuurin ja Spidermanin kaljun lilanvärisen vihollisen. Sitten sukset ja monot ja luistimet. Pikkusiskollani Jonnalla olisi myös muutamia toivomuksia: Ensiksi Poni tai heppa, sitten vielä Barbi tai muu tyttönukke. Kaksiteräluistimetkin voisivat olla kivat. Eipä sitten muuta ollutkaan.

Olen ollut ihan kiltisti ja toivottavasti nähdään jouluaattona.

Jouluterveisin Joni

 

Rakas joulupukki! Tahtoisin tietokoneen joka on äidin ja isän huoneessa omakseni, nintendon, monopoly-pelin, jonkin cd:n, jonkun kirjan, nintendo-pelin, jos saan nintendon. Eniten toivon nintendoa ja tietokonetta.

Olen yrittänyt olla kiltti koko vuoden!

Minä en tietysti saakkaan kuin pelkän cd:n!

Toivoisin uudet sukset. Haluaisin että antaisit äidille ja isälle parhaan joulun minkä voi.

Toivoo Tino

 

***

Toki kirjeissä välitetään myös kuulumisia. Lapset kertovat perheestään, ystävistään, koulunkäynnistään ja harrastuksistaan. Usein kirjeissä korostetaan, miten kiltisti kirjoittaja on kuluneen vuoden viettänyt. Joskus niissä tunnustetaan pikkukolttosiakin.

***

 

Hei. Olen ollut ihan kiltti tyttö paitsi olen ollut ihan 4 kertaa jälki-istunnossa. Ei yhtään vähempää eikä enempää. Yritän parantaa tapani. Toivon että jälki-istunnosta huolimatta saan nämä tavarat.

Toivottavasti kesäsi meni hyvin.

Toivoo Elena. Hyvää joulua.

 

Hej jultomten

Jag heter Alexander, jag är 5 år gammal. Vet du vad jag skulle vilja ha i julklapp? Jo, jag skulle vilja ha en jättelång orm. En leksaksorm förstås, för mamma är rädd för riktiga ormar.

Jag skulle bli jätteglad om jag fick en sådan. Jag har verkligen varit snäll och jag har borstat tänderna varje dag (eller rättare sagt låtit mamma borsta dem).

Kan du skicka ormen till mig?

Jag heter Alexander

 

 

Hei rakas joulupukki olen Iida 4 vuotta ja asun Helsingissä. Muistatko minua? Kävin tapaamassa sinua viime kesänä Rovaniemen napapiirillä. Silloin siellä oli hyttysiä ja mäkäräisiä. Onkos Petteri poro kunnossa?

Toivoisin joululahjaksi Aku Ankka Koosh lelua, Bagg koiraa joka rouskuttaa luuta, klassisen musiikin cd-levyn, kunnolliset puuvärit, puhuvan teletapin, mieluimmin Laa-Laan.

Olen ollut kiltti tyttö vaikka välillä kiusaan isosiskoja. Toivotan sinulle kaikkea hyvää ja hyvää joulua. Toivottavasti tulla meille.

Ida

 

Hej tomten

Jag heter Victoria och år 8 år. Jag har varit snäll men har lite svårt att komma i säng på kvällarna. Min pappa har dött så jag är lite ledsen ibland. Kan du komma på julafton?

Min önskelista:

Sen är det en massa andra saker i leksakskatalogerna som jag har kryssat för. Jag kan inte skriva allt för då blir brevet 3 meter långt.

Du kan väl försöka hjälpa min faster Marina att bli frisk. Det är mycket annat jag önskar mig som du vet om.

Jag har tänkt att om inte du kan komma om en tomtenisse vill komma hit i stället på kvällen på julafton. Ring mig veckan före julafton och tala om om du kan komma.

Viktoria

P.S. Du kan väl skicka en tomtenissedräkt om du inte kan komma. Annars kan du ta en med dig när du kommer.

 

***

Lapsia kiinnostavat myös joulupukin kuulumiset. Kirjeissä kysellään, miten joulupukin vuosi on sujunut ja onko pukki-parka joulun alla stressaantunut. Myös Korvatunturin sääoloista tiedustellaan useissa kirjeissä.

***

 

Hei joulupukki! Onko siellä Korvatunturilla jo lunta? Täällä ainakin on lunta taitaa tulla valkoinen joulu. Täällä on käynyt jo tonttuja ja ne ovat tuoneet kirjeitä. Olen ollut kiltti. Meillä on tietokone ja meillä on paljon tiskettejä. Olisi kivaa kun tuot lahjat niin toisit ne sisälle niin me lauletaan sinulle. Minun isoveljenikin lähetti kirjeen sinulle ja sen nimi on Aarne.

t. Aino

P.S. Lähetä kirje.

 

Rakkaalle joulupukille

Hei! Onko sinusta ihanaa lukea ja ottaa vastaan koko vuosi lasten kirjeitä? Tiedätkö, että joskus haluaisin olla tonttu. Olisi niin hauskaa, jos voisin kiertää kanssasi koko maan antaen kilteille lapsille omat lahjansa.

Minulla on sinulle muutama tärkeä kysymys. Kuuntele. Montako poroa sinulla kaikenkaikkiaan on? Minkä näköinen rekesi on? Arvasinko oikein, että siellä Korvatunturilla on hirmuinen tohina ja vilske näin ennen joulua? Niin ainakin voisi kuvitella. Et varmastikaan muista, mutta olet kerran lähettänyt minulle vastauksen kirjeeseeni, joten toivon, että vastaisit minulle tänäkin vuonna. Jos vain tietenkin ehdit.

Tässä sinulle toivelistani:

Terveisin Ida

 

Hei joulupukki! Olen 7 vuotias ekaluokkalainen. Asun täällä etelä-Suomessa ja täällä ei ole vielä lunta. Mitäs sinulle kuuluu? Oletko ollut terveenä? Olet tonttujesi kanssa varmaan täydessä työn touhussa. Toivoisin seuraavia lahjoja.

Haluaisin leikkipianon, Baby Björn vaatteita, Soita

terv. Sue

 

 

Hei joulupukki! Sinulla on varmaan aika paljon tekemistä. Minulla taas on liian vähän tekemistä. Äiti on luvannut että me tullaan joskus käymään sinne Korvatunturiin. Olisi tosi kiva jos voisit tuoda minulle niitä lahjoja jota toivon. Minä odota tosi kovasti joulua, kosa silloin on minun nimipäivä. Sit mä saa tuplalahjat.

Voi olla että saan joululahjat, nimppareitten lahjat ja synttärilahjat. Koska mulla on tammikuun kolmas päivä synttärit. Olisi kiva jos voit tuoda minulle:

Barbi jolla on kissa ja koira siihen kuuluu kori jossa on kaksi nappulaa kun painaa niistä niin kuuluu niin ne tekee eläinääniä

Olisi myös kiva jos saisin: virtuaalilemmikki (koira), Barbien vaatteita, tarroja. Ja olisi mahtava jos saisin jonkun pehmolelun joka on iso. Olet sitten mahtava jos voit tuoda minulle Barbietalon!

Terveisin Anna 9 v.

 

***

Joulupukki saattaa myös vastata lapsille. Ja mikä olisikaan hienompaa kuin olla kirjeenvaihdossa itsensä joulupukin kanssa!

***

 

Heipä hei! Suuret kiitokset kirjeestäsi. Olen yksitoista vuotta vanha ja uskon sinuun vaikka useat ystäväni eivät. Tiedän, että sinä olet se ainoa oikea. Minulle kuuluu oikeastaan erinomaisen hyvää. Koulussa menee hyvin ja odota innolla uuden lukukauden alkamista. Kaiken lisäksi jouluaatto on tulossa!!! Joulu on vuoden ihaninta aikaa. Silloin saa lahjoja ja saa syödä ihania jouluherkkuja. Myös koti koristellaan juhlavasti ja kuusi myös.

Kaikista joulukoristeista rakastan eniten tähteä. Kun olin pieni ikkunalleni laitettiin sellainen tähti joka loisti valoa yöllä kun nukuin. Se oli ikkunallani vielä joulun jälkeenkin, koska en antanut vanhempieni viedä sitä pois. Tuolloin pelkäsin pimeää aivan kuollakseni, mutta kun tähti valaisi huonettani, ei ollut mitään pelättävää. Mutta joulussa mielestäni tärkeintä on, että sinä tulet käymään.

Hiihtolomalla meidän perhe tulee käymään siellä. Mun serkkuni Antinkin perhe tulee mukaan. Olen käynyt siellä jo kolme kertaa. Jääveistospuutarhasi on upea. ja mehän näimmekin siellä napapiirillä viime vuonna. Kiitokset vielä kirjeestäsi ja hauskaa joulua sekä onnea vuodelle 1999!

Rakkaudella Paula

P.S. Odotan innolla kirjettäsi.

 

***

Vuodesta 1985 lähtien kaikki joulupukille saapuneet kirjeet on laskettu ja tilastoitu. Laskujen mukaan niitä on tähän päivään mennessä kertynyt likimain 20 miljoonaa parista sadasta maasta. Ahkerimmin joulupukille on kirjoitettu Suomesta. Euroopan maista arkistossa on paljon kirjeitä myös mm. Isosta-Britanniasta, Italiasta, Ranskasta ja Puolasta. Aasian maista eniten kirjeitä on Japanista.

Joulupukin kirjearkisto on tallennettu Kansallisarkiston Oulun toimipaikkaan. Arkistoon on otettu talteen joulupukille lähetettyjä kirjeitä ja kortteja aina vuodesta 1997 lähtien. Joka vuosi joulupukin arkistoon tulee lisää uusia asiakirjoja. Joulupukin pääpostissa työskentelevä kirjetonttu Riider aputonttuineen valitsee vuosittain arkistoitavaksi otoksen jokaisesta maasta saapuneista kirjeistä ja lähettää ne huolellisesti maittain järjestettynä Kansallisarkistoon.

Joulupukin arkisto on vapaasti kaikkien tutkittavissa. Kirjeitä ei vielä ole digitoitu, joten sen, joka niitä haluaa katsella, täytyy matkustaa Ouluun, tai tilata kaukolainaksi johonkin toiseen Kansallisarkiston toimipaikkaan tai vaikkapa Lapin yliopistoon Rovaniemelle. Joulupukki kyllä ymmärtää digitalisaation päälle, mutta suosittelee lasten kirjeiden lukemista ihan alkuperäisessä asussaan.