Arkistopodi

Joulupaketteja rintamalle – Lottamuistoja osa 7

Episode Summary

Sotilaat kiittävät kirjeissään lottien lähettämistä joulupaketeista.

Episode Notes

Villasukkia ja -myssyjä, leipomuksia ja tupakkatarpeita... Muun muassa niitä oli kääritty joulupaketteihin, joita lotat lähettivät rintamalla taisteleville sotilaille talvi- ja jatkosodassa. Paketit olivat todellisia päivänpiristyksiä, ja ne saivat monet tottumattomatkin kirjeenkirjoittajat tarttumaan kynään ja ilmaisemaan kiitollisuutensa. Sotilaiden kiitoskirjeisiin pääset tutustumaan tässä Arkistopodin jouluekstrassa, joka on samalla oikeasti viimeinen osa Lottamuistoja-sarjassa.

 

Jakson kuva:
Pikkulotat valmistavat joulupaketteja rintamamiehille lottapäällikkö Fanni Luukkosen läsnäollessa.
Laivanvarustajank. 6. 1943.11.20. SA-kuva, Sundström.  

Musiikki:
Axletree - The Hare in the Moon
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Episode Transcription

[musiikkia] 

[Lauri Berg, ääneen lukija Otto Aura:]

Kysyitte keneltä sain osoitteenne rouva Levanto? Sain sen Kuusjärven pojilta, kun valitin kellekkä kirjoittaisin ja pyytäisin pakettia, kun oma kotini on köyhä, joten en voi heiltä pyytää mitään. Olen Liperiläinen ja kotini on Liperin Salokylällä. Ostin sieltä sellaisen pienen mökin viime kesänä ja siinä menetin pienet kassavarani, joten nyt on perheeni kokonaan sen valtion avustuksen varassa. Perhettä minulla on vaimo ja 5-vuotias tyttö. Lopetan tämän kirjeeni ja pyydän anteeksi, että rohkenin kerjätä, mutta tämä nykyinen aika opettaa kaikkeen. Toivotan hyvää vointia Teille siellä kotirintamalla ja pyydän muistamaan meitä joskus kirjelipulla, jotka seisomme puoluspaikalla.

Kysyitte sellaista, joka ei saa kodistaan pakettia? Ehdottaisin tykkimies Veikko Vartiaista.

[tauko, musiikkia] 

 

[Kare Salonvaara:]

Laatokan koillispuoli, helmikuu 1940. Tykkimies Lauri Berg oli saanut paketin. Sen oli lähettänyt lotta.  

Talvi- ja jatkosodan aikana lotat muistivat rintamalla taistelevia sotilaita joulupaketeilla. Niihin käärittiin villasukkia ja -myssyjä, kaulureita, alusvaatteita ja muuta käytännöllistä, leipomuksia ja tupakkatarpeita unohtamatta.

Paketit olivat todellisia päivänpiristyksiä, ja ne saivat monet tottumattomatkin kirjeenkirjoittajat tarttumaan kynään ja ilmaisemaan kiitollisuutensa.

Bergin ja monen muut sotilaan kiitoskirjeisiin pääset tutustumaan tässä Arkistopodin jouluekstrassa, joka on myös viimeinen osa Lottamuistoja-sarjassa.  

Kirjeitä ääneen lukee Otto Aura. Minä olen Kare Salonvaara, ja sinä olet tervetullut mukaan matkalle Lotta Svärdin historiaan.

 

[tauko, musiikkia]  

 

[Kare Salonvaara:]

Alussa kuulimme otteen tykkimies Lauri Bergin lähettämästä kirjeestä lotta Aune Levannolle. 2. helmikuuta 1940 päivätty kirje alkoi seuraavasti:

 

[Lauri Berg, ääneen lukija Otto Aura:]

K. Rouva Levanto!

Sydämellinen tervehdys täältä rintamalta. Tuhannet kiitokset paketista, jonka sain eilen suureksi ilokseni. Kyllä se on hauska saada täällä paketti, kun tämä meidän elämä on hyvin yksitoikkoista täällä. Muuten täällä on voitu hyvin ja terveystilanne on hyvä näihin poikkeuksellisiin oloihin verrattuna. Kyllä on ollut kovat taistelut nykyään. Täällä ryssä hyökkäsi kovasti viime viikolla, mutta tuloksetta.  

Kaikki yritykset torjuttiin ja vihollinen kärsi hyvin suurta mieshukkaa. Kyllä meillä suomalaisilla on ollut erittäin hyvä onni tässä taistelussa julmaa ja voimakasta vihollista vastaan. Siitä kiitos Jumalalle, sillä ilman Hänen apuaan olisi omat voimamme vähäiset. Hyvin on mennyt tähän saakka ja toivottavasti jatkuu menestyksemme loppuun asti yhtä loistavasti.  

 

[Kare Salonvaara]

Kynään tarttuivat hekin, jotka eivät muuten osanneet ajatuksiaan sanoiksi pukea:

 

[Kolme eri sotilasta, ääneen lukija Otto Aura:]

Kolme sotilasta kirjoittivat  

14.11.1939

Ylipään Lotat

Saimme tänään lähettämänne paketin. Niin kuin tiedätte, olemme koruttomia sotilaita, jotka emme osaa pukea sanoiksi mitä ajattelemme. Siis lyhyesti sydämelliset kiitokset, että vaivojanne säästämättä olette uurastaneet hyväksemme. Lahjanne tuli. Kiitollisina Teitä, kotona olevia, muistaville pojillenne.

Sydämellisin terveisin
H.E. Latvakoski
Iisakki Salmivirta
Kosti Rouru

 

[Kare Salonvaara:]

Mikkelin Tuukkalassa reservialiupseerikoulussa oleva Tauno Aho sai vastaanottaa joulupaketin vuonna 1939.

 

[Tauno Aho, ääneen lukija Otto Aura:]

Tuukkala 24.11.1939

Isonkyrön Ylipään Lotat

Pyydän lausua lämpimät terveiset ja parhaimmat kiitokseni siitä arvokkaasta lahjastanne, jonka sain suurella ilolla vastaanottaa.

Sen arvokkaampaa lahjaa ei voi tänä aikana sotapoika saada, kuin minkä suuressa huomaavaisuudessanne minulle lähetitte.

Kolmelta Isonkyrön pojalta terveiset ja parhaimmat onnentoivotukset tänä vähän rauhattomana aikana.

Kunnioittaen reservialiupseerioppilas Tauno Aho

 

[Kare Salonvaara:]

Lottien joulupaketit lämmittivät sekä ruumista että sielua. Näin kirjoitti jääkäri Ahti Aho:

 

[Ahti Aho, ääneen lukija Otto Aura:]

Rintamalla 14.12.1939

Kunnioittain pyydän saada lausua teille arvoisat lotat parhaimmat kiitokset siitä lahjasta, jonka sain teiltä vastaanottaa.

Toivotan teille myös edelleen eteenpäin menevää menestyksellistä toimintaa. Sydämelliset joulutervehdykset sinne kaikille täältä taistelumelskeiden keskeltä. Hyvin pojat toimii ja tarkenee.

 

[Kare Salonvaara:]

Jääkäri Aho muisti lottia myös kirjoittamallaan runolla:

 

[Ahti Aho, ääneen lukija Otto Aura:]

Täällä Karjalan kaunis kannel,

suruvirttä nyt valittaa

Mutta ilolauluksi muuttuu se vielä,

se ainakin toivomme on.

 

[Kare Salonvaara:]

Neljä päivää myöhemmin kirjoitetussa kirjeessä Aarne Korpi kiitti lottia.

 

[Aarne Korpi, ääneen lukija Otto Aura:]

Rintamalla 18.12.1939

Kohtalosisaret, uhrautuvat Lotat!

Sydämelliset kiitokseni todella lämpimistä jouluterveisistä. Niiden mukana oli kuin olisi tullut tuulahdus Kyrön lakeudelta, viihdyttävä, lämmin ja rohkaiseva. Ei sanoja vaan tekoja vaatii nykyhetket.  

Te siellä, me täällä, ottakaamme rauhallisesti vastaan idän raaka hyökkäys. Jokainen tekomme on todistus asiamme oikeudesta ja kansasta, joka uhrauksia säästämättä on taisteleva taistelunsa voittoon!

Voittoisaa Uutta Vuotta!

Tervehtien Teitä jokaista, Aarne Korpi

 

[Kare Salonvaara:]

Einar Mäen kirjoittamasta kirjeestä huokuu arvostus lottia kohtaan. Kirjeessään hän purki Isonkyrön miesten tuntoja:

 

[Einar Mäki, ääneen lukija Otto Aura:]

Jouluyönä 24.12.1939 etulinjoilla klo 23.30

Isonkyrön Ylipään Lotille!

Rakkaat Lottamme!

Me täällä kaukana olevat Isonkyrön miehet pyydämme lausua teille parhaimmat kiitoksemme siitä uhrautuvasta työstä mitä olette meidän hyväksemme tehneet.  

Sanat eivät riitä tulkitsemaan sitä tunnetta minkä nuo valtavat joulupakettinne tänä iltana ovat keskuuteemme tuoneet. Ne ovat olleet eläviä viestejä meille, sieltä kaukaa rakkaan kotiseutumme hiljaisuudesta.

Sanoin ei voi kuvata sitä tunnetta, minkä vartiopaikaltaan palaava sotilas tuntee tovereiden ojentaessa hänelle tuliaisiksi teidän lähettämänne joulupaketin. Se antaa väsyneelle uutta voimaa, uutta uskoa kestää loppuun saakka siinä tehtävässä, minkä isänmaa on meille antanut.

Me turvaamme korkeimman voimaan ja uskomme asiamme oikeuteen ja lopulliseen voittoon. Me kestämme kaiken nähdessämme Teidän seisovan rinnallamme tukien meitä. Seisomme täällä kaikki yksimielisinä, oikeuttamme rakasta kotiamme ja isänmaatamme puoltamassa. Olkaat huoletta siellä kotiseudullamme, me luotamme Herraan ja täytämme velvollisuutemme.

Nämä muutamat rivit tulkitkoon sen kiitollisuuden, mitä me Isonkyrön miehet täällä kaukana Teitä Lottiamme kohtaan tunnemme.  

Herran siunausta Kotiseudulle toivoen,

reservin alikersantti Einar Mäki

 

[Kare Salonvaara:]

Jouluna 1939 Lottien työ sai arvostusta Suojeluskuntien komentajalta Lauri Malmbergiltä. Hänen kirjeensä sisältyy Isonkyrön Ylipään Lottien arkistoon:

 

[Lauri Malmberg, ääneen lukija Otto Aura:]

Suomen Lotille jouluna 1939

Elettyjen rauhan vuosien aikana on Lotta Svärd yhdistyksen osuus vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä tullut yhä vakuuttavammalla tavalla esille. Siitä on voitu yhä uudestaan ja uudestaan todeta, että ilman Lottien työtä, tukea ja apua eivät suojeluskunnat olisi sitä, mitä ne nyt ovat. Valtava on myös se isänmaallinen hengen nousu ja leviäminen, minkä Lottien toiminta on koko yhteiskunnassa synnyttänyt.

Rauhan siunauksellisia vuosia seurasi perivihollisemme hyökkäys yli Suomen rajojen. Lottien oli silloin otettava hoidettavakseen paljon uusia ja vaativia tehtäviä. Näissä tehtävissä ovet he suoriutuneet siten, että se ylittää rohkeimmatkin odotukset. Lotat ovat osittaneet ihailtavaa työtarmoa, alttiutta, uljuutta ja uhrimieltä. Että tämä on myös kaikkialla oivallettu, siitä on todistuksena se aineellinen tuki, jonka yhteiskunnan eri piirit ovat luottamuksella asettanut Lottien käytettäväksi ja jonka he ovat nopeasti sekä joustavasti ja kaikkien tyydytykseksi osanneet asettaa yhteisen asian palvelukseen.

Kiitän ja onnittelen Teitä, Te pelottomat Lotat, jotka ette pelkää vihollista ettekä työtä, oli se kuinka raskasta tahansa. Te olette tukeneet ja tuette taistelevaa armeijaa tavalla, jolla missään muualla ei ole vertaistaan.

Lauri Malmberg

 

[Musiikkia]

 

[Aleksi Lahelma, ääneen lukija Otto Aura:]

20.12.1943

Isonkyrön Ylipään Lotat

Kolmas sotajoulu on ovella. Moneksi on tilanne ehtinyt näiden sotajoulujen vaiheilla muuttua suurilla sotanäyttämöillä, mutta tehtävämme ja päämäärämme oikeuteen uskoen seisomme me suomalaiset sotilaat vankkumatta kukin meille määrätyllä paikalla siihen saakka, kunnes olemme taistelullamme saavuttaneet kansallemme ja jälkeen tulevillemme turvatun tulevaisuuden.

Kauniista tavastanne muistaa meitä, omaisistamme erillään täällä talvisessa korvessa eläjiä joulupaketeillanne, lausun omat lämpimät kiitokseni.

Toivotan kaikille kotimaakuntani ja erikoisesti Ylipään Lotille siunauksellista joulujuhlaa ja menestystä alkavalle vuodelle 1944.

Luutnantti Aleksi Lahelma

 

[Musiikkia]

 

[Kare Salonvaara:]

Osa lottatyötä oli toimia apuna ja tukena niille, joilta omat kotijoukot puuttuivat tai joiden kotiväellä ei ollut varaa esimerkiksi joulupakettien lähettämiseen. Samalla lotat olivat toivon tuojia sodan karujen olojen ja taistelujen kauhujen keskelle.  

Rintamamiesten lotille lähettämiä kiitoskirjeitä ja -kortteja on tallennettu kymmenittäin Isonkyrön Ylipään kylän Lottien arkistoon, jota säilytetään Kansallisarkiston Vaasan toimipaikassa.

Olet kuunnellut Arkistopodin Lottamuistoja-sarjan viimeistä osaa. Kaikki Arkistopodin jaksot ovat kuunneltavissa osoitteessa kansallisarkisto.fi/arkistopodi.